1
Karriärstrappan för en ishockeydomare skiljer sig för domare markant mot hur den ser ut för spelare och tränare. I denna artikel kommer vi att gå igenom de olika stegen och förtydliga vad som krävs av dig som domare på respektive nivå.
Ungdomsdomare är det vanligaste första steget på karriärstrappan. Oftast har du som domare blivit anmäld till din första ungdomsdomarkurs av din förenings DAIF (DomarAnsvarig I Förening). Beroende på hur gammal du är kommer du antingen att börja att döma Anpassade Spelformer (U12 och yngre), eller börja med att döma ungdomsishockey (U13-U15).
Ungdomsdomarutbildningens utformning varierar litet i olika delar av landet – kursen pågår mellan fyra till åtta timmar över två kvällar, och ger dig en grundläggande kunskap om ishockeydömning.
Som ungdomsdomare förväntas du inte kunna alla regler – eller hur du applicerar dessa på isen, det är att se som dina första steg i domarskapet! Du kommer att döma dina första helplansmatcher tillsammans med mer erfarna domare som kommer att hjälpa och stötta dig – och din DAIF kommer att vara behjälplig vid alla funderingar du har.
I första hand dömer du matcher i din föreningen, samt närliggande föreningar. När din DAIF anser att du är mogen att ta nästa steg kommer du att nomineras till Distriktets verksamhet för nästa säsong.
Nästa steg är att gå upp på distriktet. Här kommer du att döma dina första junior- och seniormatcher (J18, J20, Division 3, Division 4, Dam Hockeyallsvenskan, Damjunior). Distriktsdomargruppen är efter ungdomsdomargruppen vår allra största grupp av domare i landet, det finns cirka 2000 distriktsdomare runtom i Sverige. Från att ha tillhört en förening – så tillhör du nu ditt distrikt och du kommer att få resa litet längre till matcherna – men du kommer att döma den absoluta merparten av matcherna i ditt hemmadistrikt.
Nu döms alla matcher i 3×20 med spolning i paus. Serierna du vanligtvis stöter på här är Damettan, Damtvåan, Damjunior, Regionala J18- och J20-serier, samt Division 3 och Division 4.
Distriktets funktionärskommitté ansvarar för tillsättningen, administrationen och coachverksamheten på denna nivå och ger dig matcher att döma. Domarkurser du går är oftast en tvådagarskurs med övernattning – men i vissa fall kan det vara en tredagarskurs med övernattning.
Efter distriktsdomarverksamheten kommer regionsdomarverksamheten. På denna nivå dömer du Division 2, Dam Hockeyallsvenskan, samt de högsta lokala J20- och J18-serierna. Regionsdomarverksamheten syftar till att förbereda domarna för att ta klivet upp som Förbundsdomare – och stora delar av domarkursen är inspirerad av kursmaterialet som används på Förbundsnivå.
Du kommer att märka att lagen och spelarna du dömer är bättre här – och även kollegorna du dömer med. De flesta av domarna på Regionsnivån har en ambition att ta sig högre upp i seriesystemet. Det är även på denna nivå som du kan nomineras av din regions funktionärskommitté till att döma TV-Puckens kval- och slutspel.
Väl på TV-Pucken kommer du att coachas av Svenska Ishockeyförbundets domarcoacher – och det är dessutom en bra möjlighet för SIF att få se och lära känna morgondagens förbundsdomare på allvar.
Nu har du kommit upp på Förbundsnivå – och kan kalla dig Förbundsdomare! Det finns två licenser i detta första steg – Förbundsdomare C, och Förbundsdomare Dam.
Som ny förbundsdomare kommer du att döma i HockeyEttan, SDHL och J20 Nationell. Förbundsdomare C dömer i alla dessa serier, och Förbundsdomare Dam dömer i SDHL. Det är på denna nivå som du som som damdomare åker iväg på dina första internationella uppdrag med landskamper, och utbytesmatcher med andra ligor, utöver att döma landskamper i Sverige på damsidan (U16-Damkronorna).
Även som Förbundsdomare C dömer du dina första landskamper här – oftast U16, U17 och U18 på herrsidan.
Förbundsdomare C-Dam är unik i den aspekten att man dömer i hela fem SM-finaler – U16, J18 och J20 på herrsidan, och SDHL samt U20 på damsidan. Det är även på denna nivå du börjar döma dina första matcher i fyrdomarsystemet – framförallt i SDHL, och tidigare nämna SM-slutspel samt HockeyEttans slutspel.
Det högsta nationella steget är Förbundsdomare Elit – där du dömer SHL och HockeyAllsvenskan. Domare i den här kategorin åker även ut på internationella uppdrag på herrsidan och är IIHF-licensierade. När du tillhör Förbundsdomare Elit och dömer SHL är du även aktuell för att döma de finaste turneringarna på herrsidan, såsom VM och Junior-VM, och OS.
Kvinnliga domare kan göra karriär på både herr- och damsidan parallellt.
Nu lanseras Domarakademin – nya utbildningsportalen för Hockeysveriges domare Den 15 april slår Svenska Ishockeyförbundet upp de digitala dörrarna för Domarakademin – en utbildningsportal för dig som är ishockeydomare...
Läs mer
Under flera år har det höga antalet hjärnskakningar inom ishockey debatterats, både nationellt och internationellt...
Läs mer
Har du laddat ner regelboksappen? Spelregler för ishockey finns nu tillgänglig på Appstore och Android-store...
Läs mer
Domarakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Scandic Hotels
Våra sponsorer
Scandic Hotels