1
Tredomarsystemet är det vanligaste systemet inom ishockeyn och används från äldre ungdomsmatcher upp på seniornivå. Systemet består av en huvuddomare och två linjedomare – där huvuddomaren ansvarar i första hand för att döma mål och utvisningar, och linjedomarna ansvarar för bland annat nedsläpp, offside och icing.
Vi kommer nu att gå igenom grunderna för hur en huvuddomare bör arbeta i ett tredomarsystem – och kommer här att fokusera på huvuddomarens arbetsmönster i ytterzonen, samt in- och utgångar i ytterzonen.
När spelet är etablerat i ytterzonen bör huvuddomaren så långt det är möjligt att hålla spelet framför sig. Att jobba i en kon som utgår från trapezoiden bakom målet och sträcker sig ner mot passningfickan är en bra utgångspunkt. I denna position behöver huvuddomaren att jobba med aktiv skridskoåkning och snabba fötter för söka den vinkeln där man har så många av spelarna framför sig som möjligt i alla lägen.
Vid behov kan också huvuddomaren välja att byta sidan bakom målet för att skapa separation till spelet – men det är ett alternativ som man inte ska använda i onödan då man sätter sig i en farlig position bakom målet för eventuella målskott.
När spelet är i ytterzonen behöver huvuddomaren jobba aktivt med att läsa spelet för att snabbt kunna ta sig in på målet för att bättre kunna bedöma målsituationer – i serier där man inte har möjlighet att använda sig av videomålbedömningar kommer man bättre kunna ta beslut om man jobbar förebyggande och aktivt runt målet vid tighta målsituationer.
Sammanfattningvis, ett bra arbetsmönster i ytterzonen hjälper oss att:
Keypoints:
Bra ingångar i ytterzonen kommer att ge dig de bästa förutsättningarna att snabbt och säkert kunna ta dig ner till din grundposition runt målet- och ett bra arbetsmönster för hur du tar dig ut ur ytterzonen kommer ge dig förutsättningarna att ta dig till andra planhalvan i takt med spelet.
I det fall där huvuddomaren rör sig på samma sida som spelet bör du först ta position i höjd med passningsfickan innan du sedan rör sig vidare mot grundpositionen. Det ger spelet en möjlighet att utveckla sig tillräckligt mycket innan du rör sig ner mot kortsidan och risken att hamna i vägen för pucken eller spelarna minskar betydligt.
Om spelet går in i ytterzonen och fastnar i passningsfickan, kan huvuddomaren istället välja att direkt skära ner mot kortsidan för att sedan vända upp mot spelet – men när du gör det så var aktsam på att du inte möter spelare som är på väg mot pucken.
Ingångar i ytterzonen med spelet på motsatt sida är betydligt enklare då huvuddomaren oftast har en fri väg ner mot kortsidan – och bör i dessa lägen ta sig rakt ner mot sin position runt målet.
Vid utgångar ur ytterzonen med spelet på motsatt sida bör du försöka ta dig fyra till fem meter ut i banan för att ha bästa överblick till spelet, samtidigt som du släpar sex till åtta meter bakom spelet för att ge dig manöverutrymme för plötsliga spelvändningar och stopp i spelet. Du vill i detta läge undvika att få spelet i höjd med din position då det dessutom ger oss en sämre vinkel att ta eventuella bedömningar.
Om du istället har spelet på samma sida behöver du försöka hålla dig cirka 8-10 till meter bakom spelet för att kunna ge dig själv en bra överblick och tillräckligt med manöverutrymme för att inte hamna i vägen för spelet.
Keypoints:
Skribent
John Alvemyr, Svenska Ishockeyförbundet
Skicka in ditt förslag på vad du skulle vilja se för material på Domarakademin!
Kontakta oss!Domarakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Scandic Hotels
Våra sponsorer
Scandic Hotels